Äta och dricka

Som grekiskt kök – med en twist

hotell på CypernNär man som turist reser till Cypern så brukar man hamna på den grekiska halvan av ön, vilken också är den södra delen. Köket här är givetvis i mångt och mycket som det grekiska är i allmänhet, men ön bjuder också på några unika specialiteter. På dagens ganska hårt turistinfluerade Cypern får man lätt tag i de flesta typer av mat, särskilt allmänuppskattad mat som hamburgare, pizza eller grillat.

I det traditionella, cypriotiska köket är färska grönsaker och örter, som zucchini, paprika, ockra, bönor, kronärtskocka, citron, morot, tomat, lök, gurka och vinblad, samt basilika, oregano och timjan, framträdande ingredienser. Mynta växer i överflöd på Cypern och används flitigt i bland annat i pasta- och kötträtter.

När man grillar på Cypern, vilket man gärna gör ofta, så är det i regel den stora grillen som plockas fram. Allt från kycklingspett till lammkotletter, halloumiost, korvar och svampar slängs på grillen. Det mesta får sig en dusch av citronsaft direkt efter att de tas från gallret.

Bröd är den främsta kolhydraten i traditionell matlagning och äts i överflöd – till allt, men bulgur och potatis är också vanligt.

Eftersom Cypern är en ö i det fiskrika Medelhavet så är det en naturlig konsekvens att man såklart har ätit massor av fisk här genom åren. Än idag är fisk det godaste man kan äta på Cypern, så länge den tillagas riktigt. Friterade bläckfiskringar är populärt att äta ute och ska skvättas med citron precis innan intag.

Det finns mängder av möjligheter att smaka mat ur det traditionella köket på Cypern, men är man mer sugen på Pasta Carbonara eller Hamburgare med Pommes frites och liknande internationella rätter så är det också lätt att hitta.

Dryck på Cypern

Traditionen att producera vin på Cypern går tusentals år tillbaka i tiden och Commandaria, som är öns äldsta verksamma vinproduktion, är ett gott dessertvin man bör smaka.

Man tillverkar också en del brännvin på Cypern, på Limassol finns det verksamma destillerier som har tagit fram brännvin ända sedan 1871. Brännvin dricks mestadels tillsammans med mezes (smårätter) och Zivania, som påminner om grekernas raki, är en populär sort.