Cyperns helgdagar

Som turist är det inte säkert att man är insatt i vilka dagar som är stora helgdagar i de länder man besöker. Men att vara det ger en klar fördel. Detta framförallt för de turister som vill uppleva något genuint i landet och inte bara se den sida som alltid presenteras för turisterna. Att vara med och fira en stor helgdag kan vara ett sätt att lära känna landet och ortsbefolkningen på ett helt annat sätt.

Bara genom att se på vilka helgdagar som finns på Cypern är det tydligt att det är två röda trådar som följt landet i dess historia – religionen och frihetskampen.

Detta är de största helgdagarna i landet och de dagar då affärer, banker m.m. överlag håller stängt.

1:a januari

Precis som i Sverige är detta nyårsdagen på Cypern. Skillnaden är att man fortfarande firar in det nya året denna dag. Presenter delas ut till de yngre i familjen och de flesta affärer är stängda.

6:e januari

Detta datum firar man i kyrkan då man tror att det var det datumet som Jesus döptes av Johannes döparen. Det är främst en religiös högtidsdag som börjar med gudstjänster runt om i alla kyrkor. Från kyrkorna går man sedan gemensamt ner till hamnen där religiösa ritualer av olika slag genomförs. Det som denna dag har blivit mest känd för är när prästen kastar ner ett kors i havet. Detta försöker sedan ungdomar att dyka efter – vilket sker tre gånger i det iskalla vattnet.
25:e mars

Den 25:e mars 1821 började kriget mellan grekerna och det Osmanska riket som då höll på att falla samman. Det här brukar även kallas för ”Grekiska Befrielsekriget” vilket även visar på krigets utfall. Även denna dag har det mesta stängt.

Clean Monday

Namnet på denna dag varierar men syftar alltid på att fastan ska börja. Då påsken varierar år från år och Clean Monday alltid är sju veckor före påsk varierar även denna dag gällande datum. Väldigt många är lediga även om det inte är lika många som fastar längre.

Påsk

I många ”kristna” länder är julen den största religiösa högtiden. Men på Cypern är det, för de allra flesta, påsken som är årets höjdpunkt. I alla fall bland de religiösa. Långfredagen markeras genom eftertänksamhet och det är vanligt att se tåg av människor som sakta tar sig till kyrkorna. Detta ofta med entoniga trummor som låter i bakgrunden.

Lördagen är påskens stora dag och då främst midnattsmässan. De som tar sig till kyrkan gör det med ljus i händerna och vid midnatt är fastan helt slut. Detta firas med en traditionell kycklingsoppa.

Under söndagen är det stor middag som äts med släkt och vänner. I likhet med Sverige målar man även ägg.

1 April

Detta är Cyperns nationaldag. Många länder firar det datum som de blivit fria, på ett eller annat sätt, som nationaldag. På Cypern firar man istället det datum som kampen började för frihet. Det var 1:a april 1955 som flera bomber detonerade över Cypern. Detta samtidigt som befrielseorganisationen EOKA proklamerade krig mot det brittiska väldet som då styrde landet. helgdag i CypernFem år senare skulle Cypern bli självständigt.

1 maj

I likhet med Sverige är detta ”Arbetarnas” dag. Alla affärer håller stängt och det gäller även på orter som främst är beroende av turism.

15 augusti

Detta är en helgdag som kommer från den ortodoxa och katolska traditionen. Enligt denna ska Jungfru Maria upptagits till Guds Himmel denna dag. Fokus ligger självklart på religiösa ritualer och gudtjänster. Generellt har det mesta stängt.

1 oktober

Den 16:e augusti 1960 blev Cypern fri från det tidigare brittiska styret. Detta efter fem års kamp. Men eftersom det är så varmt mitt i sommaren har man flyttat självständighetsfirandet till första oktober. Dagens händelse markeras med militärparad och festligheter.

28 oktober

Detta är Ochidagen vilket översatt skulle bli Nej-dagen. Historien bakom denna dag utspelade sig 28:e oktober 1940. Den italienska diktatorn Mussolini hade då uppmanat den grekiska premiärministern Metaxás att gå med på krigskapitulation varpå Metaxás tydligt och starkt svarade – Óchi ! Affärer, banker m.m. håller stängt denna dag.

25-26 december

Julen firas 25:e december och likt Sverige är traditionerna mycket viktiga. Julklapparna öppnas på morgonen och när lunchen ska fram är det kalkonen som är lika viktig på bordet som julskinkan i Sverige. Likt Sverige har de flesta butiker stängt.